Rozhovor se zubařem Kamilem Benešem, zakladatelem kliniky Modec

Zuby mají zásadní vliv na celkové fungování lidského organismu. Mudr. Kamil Beneš je stomatolog, ale také specialista na celostní medicínu dutiny ústní. Do své praxe přináší poznatky z Tradiční čínské medicíny, akupunktury, fytoterapie či biorezonance. Vychází z faktu, že to, v jakém stavu jsou ústa pacienta, je obrazem celého organismu, potažmo imunitního systému. Na druhé straně to, v jakém je stavu je organismus, se projeví na stavu dásní a zubů.  

Zubní klinika Modec má více než dvacetiletou tradici. Používáte nejmodernější technologie a věnujete se také celostní stomatologii. Jakou péči u vás pacienti najdou?

Kvalitní,  komplexní a koncepční. 

Kvalitní proto, že osobně mám praxi přes 25 let, kolegové pak také mnohaletou praxi. Každý rok investujeme mnoho času a financí do velmi kvalitního vzdělání sama sebe i personálu a technologické vybavení Modecu patří ke špičce zubního oboru.

Komplexní proto, že kromě rovnátek nabízíme pacientům od prevence dětí a dospělých, přes konzervativní léčbu kazů až po rozsáhlé rekonstrukční a chirurgické zákroky s doplněním kostí a náhradou zubů pomocí zubních implantátů v analgosedaci.

Koncepční proto, že na začátku s pacientem probereme většinou několik variant léčby, vysvětlíme si priority zdraví, funkce a estetiky. 

Přidanou hodnotou, kterou pacienti Modecu velmi ocení, je celostní pohled na zdraví člověka. Vycházíme z faktu, že to, v jakém stavu jsou ústa pacienta, je obrazem celého organismu, potažmo imunitního systému. To, v jakém je stavu je organismus, se projeví na stavu dásní a zubů.

Snažíme se z pacienta jako laika udělat poučeného laika, který daleko lépe chápe příčiny a souvislosti onemocnění. A může se tak podílet na rozhodnutí, která varianta léčby bude pro něj ta nejlepší.

To vše pak s maximálním důrazem na bezbolestnost, řemeslnou preciznost a přiblížení estetickému ideálu přírody.

Většina lidí má ze zubaře nepříjemný pocit a strach. V Modecu používáte metody bezbolestného ošetření. Jak tyto metody fungují?

Fungují velmi dobře. Často nás vyhledávají lidé s nepřekonatelným strachem, ze zubního ošetření. Díky citlivému přístupu, analgosedaci (forma celkové anestezie) a navození důvěry zvládají bojácní pacienti i poměrně komplikovanou léčbu velmi pohodově.

Nedílnou součástí každého ošetření u kterého předpokládáme bolest, je velmi kvalitní lokální anestezie. Díky operačním mikroskopům nebo výkonným lupovým brýlím a použití velmi tenkých jehel dokážeme znecitlivit každý nemocný zub.

Pacienty, kteří trpí vyšším dávicím reflexem umíme v Modecu ošetřit s minimem potíží. Použijeme buď analgoseci nebo akupunkturu ke snížení nebo úplnému potlačení dávicího reflexu. 

Nakonec zmíním i možnosti léčby bylinkami a terapie Bachovými esencemi jak u bojácných dětí tak dospělých. Zhruba 1-2 týdny před ošetřením pacienti užívají pravidelně tinktury třezalky, měsíčku, meduňky nebo šišku bajkařského. Doporučujeme také Bachovy esence a u pacientů s největší motivací pak i akupunkturu, či biorezonanci. 

Co je základem prevence dlouhodobého zdraví našich úst?

Osobně považuji tyto pilíře zdraví našich úst za nejdůležitější: 

  1. Kvalitní Strava (minimum cukrů, lepku a zprocesovaných mléčných výrobků) 
  2. Správné čištění zubů (správnými pomůckami, správnou technikou a ve správný sobem).
  3. Starost o vlastní imunitní systém (zvládání emocí, vyrovnaný vegetativní nervový systém, adekvátní fyzický pohyb, dostatek času na relaxaci a regeneraci)

Zuby jsou sice malou součástí těla, ale mají velký význam pro jeho celkové fungování. Proč tomu tak je?

Protože v ústech všechno začíná. Příroda vyvinula naše přední zuby a řezáky, aby ukously sousto a zadní stoličky potravu rozmělnily. A to ruku v ruce s masivní produkcí slin, které začínají některé složky jídla trávit a rozkládat již v ústech. 

Do organismu se vstřebávají látky už přes sliznici dutiny ústní - i dnes se někdy používají léky na roztažení srdečních cév tak, že se lék aplikuje pod jazyk a tam dochází k rychlému vstřebání do krevního řečiště a tedy k úlevě bolesti u srdce.

Přítomnost zánětu v dásni nebo v kosti kolem zubů působí rozšíření mikroorganismů do celého lidského těla. Také klasická západní medicína dnes poukazuje na fakt, že záněty dásní a paradentóza negativně ovlivňují zdraví maminek a ještě nenarozených dětí. Jsou data o souvislostech s kornatěním cév - aterosklerózou nebo vznikem cukrovky II. typu.

I v západní medicíně natož pak v medicíně celostní (např. Ajurvédě, Tradiční čínské medicíně) platí, že člověk je komplexní organismus. Od dýchání, přes trávení až po vylučování jsou všechny fyziologické pochody velmi komplexní, složité a ryze individuální a hlavně vzájemně se ovlivňující.

Zajímáte se o tradiční čínskou medicínu. Jak toto učení souvisí s dutinou ústní?

Podle mě zásadně. Tradiční čínská medicína nám dává možnost pomocí bylin, akupunktury a stravy ovlivnit a harmonizovat imunitní systém. Dává věci do souvislostí. V dnešní informačně propojené době máme fantastickou možnost kombinovat poznatky západní medicíny s poznatky například právě Tradiční čínské medicíny. A to pak nazýváme medicínou celostní, která si bere to nejlepší ze všech léčebných možností. 

Největší benefit Tradiční čínské medicíny vidím v možnosti jak pro lékaře, tak pro pacienta pochopit příčinu onemocnění a tu pak řešit nejen farmaky nebo chirurgií, ale prostou změnou naší každodenní činnosti (čištění zubů, změnou stravy či mentálního nastavení). 

Například paradentózu chápe TČM jako jeden z příznaků celkového nesouladu organismu a samotnou příčinu paradentozy vlastně nalézá na jiném místě v těle člověka. Paradentóza je vlastně spuštěnou sirénou našeho těla, která volá, že jsme něco zanedbali, něco děláme špatně. Když to změníme často nepotřebujeme žádné léky, skalpel, ani byliny či akupunkturu.

Proto paradentozu dle TČM spojujeme například s tak zvaným stavem horkosti, ohně v žaludku. To jsou termíny pro běžného člověka možná ne zcela uchopitelné, ale každopádně popisující nerovnováhu určitého celku mimo ústa.

Věnujete se také fytoterapii, tedy léčbě pomocí bylin a rostlin. Jak tato metoda pomáhá pacientům po zubním ošetření?

K tomu aby se tělo dobře hojilo, je zapotřebí, aby bylo již před zákrokem v co nejlepší kondici - mentální i fyzické. Takže náš koncept zahrnuje v tom nejlepším případě již přípravu před samotným zákrokem, následovanou doporučením po samotné operaci. 

Doporučení se týkají stravy a mikronutrientů (například omezení lepku, mléčných výrobků, cukrů, nezdravých tuků a doporučení posílení organismu živočišnými nebo rostlinnými bílkovinami, mikronutrientů D3, hořčíku, zinku, Omega3 či liposomálních vitamínů), samozřejmě efektivní hygieny zubů, emočního vyladění, snížení úzkosti (například Bachovy esence, Třezalka tečkovaná, Meduňka lékařská a další).

V neposlední řadě musím zmínit před a pooperační ošetření Biorezonancí Bicom, během operace používaný ozon, po operaci pak standardní homeopatikum Arniku montanu, MLS laser, aktivaci protibolestivých akupunkturních bodů. Domů si pak pacient odnáší zapůjčenou lampu s červeným světlem nebo magnetoterapii, které snižují bolesti, otoky a urychlují hojení.