Dentální hygiena aneb čisté zuby nemohou onemocnět

Myslíte si, že děláte maximum pro svůj chrup a že čištění zubů dvakrát denně úplně stačí? Záleží však na mnoha faktorech. Například používání špatného zubního kartáčku může vašim zubům ubližovat. Jen správnou a pravidelnou péčí o chrup lze zajistit dlouhodobé zdraví zubů bez kazů, zánětu dásní a parodontózy. Efektivní dentální hygiena je spolehlivou cestou k udržení funkčního a zdravého chrupu po celý život, protože čisté zuby nemohou onemocnět! Samotná prevence je navíc samozřejmě levnější než náhrada již ztracených zubů. Přečtěte si rozhovor s Michaelou Vodičkovou, DiS., dentalní hygienistkou zubní kliniky Modec.

Co to je dentální hygiena a proč je důležitá?

Dentální hygiena je preventivní obor v zubním odvětví. Důležitá je právě kvůli prevenci, protože mít správně vyčištěné zuby je absolutní základ. Čisté zuby se nekazí.

Co se děje na dentální hygieně?

Hlavním úkolem dentální hygieny je udělat z pacienta tzv. poučeného laika. Tedy na hygieně vysvětlíme souvislosti mezi neočištěným plakem a rozvojem parodontitidy a kazu. A názorně v ústech s kartáčky ukážeme jak EFEKTIVNĚ vyčistit zuby. Samozřejmě odstraňujeme zubní kámen nad i pod dásní, to pacient doma už nezvládne. Odstraňování pigmentací nebo bělení je dobrý motivátor pro další spolupráci, ale u parodontologických pacientů jsou tyto výkony opravdu až na posledním místě, až máme zaléčený zánět a pacient zvládne vyčistit. 

Jak často by člověk měl navštěvovat dentální hygienu a proč?

Důležité je začít. Pokud si zapamatujete všechny potřebné informace z první návštěvy na hygieně a správně je přenesete do praxe, máte v podstatě vyhráno. Většinou tomu tak není a lidé zapomenou 3/4 věcí. 

Z počátku jsou návštěvy na dentální hygieně častější, právě proto, abychom zjistili jak je pacient motivovaný v delším časovém měřítku. Pokud zjistíme, že čistí dobře, můžeme nechat intervaly klidně i jednou ročně. 

Dále záleží na stavu zubů a dásní na první návštěvě. Pokud se jedná o pacienta s pokročilou parodontitidou, bude mít určitě intervaly na hygienu kratší, než třeba pacient s pár kazy. 

Já osobně si 3-4x ročně objednávám i děti. Nemají dobrou zručnost, rodiče jsou občas taky unavení na dočišťování, a kazy u dětí vznikají a rozšiřují se velmi rychle. 

Co bychom v rámci péče o chrup měli používat každý den a proč?

Efektivní čištění klasickým měkkým kartáčkem a pomůcky do mezizubí. Každý den. To je vše. Zase tak složité to není. Troufám si říct, že pokud s tímto začne člověk ještě předtím, než má nějaké zásadní problémy a dodržuje pravidelnost, tak problémy v budoucnosti ani mít nebude. Samozřejmě občas se nějaký kaz vyskytne, nejsme všichni bezchybní a někde může povlak zůstávat i při velmi precizním čištění. 

Primárně se snažím pacientovi nejdříve doporučovat základní (výše zmíněné) pomůcky a pokud v ústech zůstává stále dost povlaku, postupně pomůcky přidávám. Solo kartáček, ústní sprcha, superfloss pod můstek.

Jaké jsou tipy, jak dobře a kvalitně pečovat o svůj chrup?

- Používat mezizubní kartáčky / nit každý den.
- Čistit měkkým kartáčkem a správnou technikou.
- Nepopíjet slazené a kyselé nápoje celý den a "neuzobávat" pochutiny.
- Nečistit hned po jídle nebo pití (kávy).
- Občas zuby po vyčištění potřít fluoridací.
- Bělící pasty, pudry, lesky na zuby jsou k ničemu.